Prezident Pellegrini nastúpil do úradu, stal sa šiestym slovenským prezidentom.

Pellegrini 2
Zdieľaj

V sobotu presne na poludnie zložil Peter Pellegrini ústavou predpísaný sľub prezidenta Slovenskej republiky a stal sa v poradí šiestym slovenským prezidentom. Nastúpil do úradu po Zuzane Čaputovej, ktorá už na druhé funkčné obdobie nekandidovala.

Pellegrini zložil sľub počas slávnostnej schôdze slovenského parlamentu v budove bratislavskej Reduty do rúk predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana.

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem sa starať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať aj obhajovať ústavu a ostatné zákony,“ povedal Pellegrini.

Pellegrini vo svojom inauguračnom prejave sľúbil, že bude prezidentom všetkých občanov Slovenskej republiky, vyzval Slovákov k súdržnosti ak pokoju. „Preč je istota mieru. Vojna bola pre nás iba pojmom z učebníc dejepisu a zrazu je tu, na dohľad od našej východnej hranice,“ upozornil Pellegrini.

„Musíme urobiť všetko pre dosiahnutie mieru a nikdy nedopustíme ďalšie rozširovanie vojnového konfliktu. Túžba po mieri je prirodzená a určite nie je oslavou agresora,“ dodal prezident k vojne na Ukrajine.

Prezident pripomenul nedávny atentát na premiéra Roberta Fica.

„Nestrieľali sme po sebe, ani keď sa menil režim. Zrazu sa nám pred očami odohrávajú zábery, ako predseda legitímnej a demokratickej slovenskej vlády padá k zemi pod guľkami atentátnika, ktoré len o vlások míňajú životne dôležité orgány,“ konštatoval Pellegrini.

Slovensko je podľa prezidenta rozdelené vysokým mentálnym múrom, za ktorý na seba pokrikujú dve oddelené skupiny spoločnosti.

„Dnes je tento múr, žiaľ, pokropený aj krvou. Ak k nej už nikdy nemá pribudnúť ďalší, musíme tu múr spoločne zbúrať, pretože sme jeden národ, jedno spoločenstvo, jedno Slovensko,“ zdôraznil Pellegrini.

Československo označil Pellegrini za prvý demokratický životný priestor pre slovenský národ. \“Nielen vďaka dohode slovenského velikána Milana Rastislava Štefánika s pánmi Masarykom a Benešom, ale aj vďaka konsenzu všetkých reprezentantov slovenského národa na Martinskom zhromaždení av Martinskej deklarácii,\“ dodal prezident.

Slovensko podľa Pellegriniho potrebuje súdržnosť, jednotu a spoločný ťah na bránu. „Potrebujeme si z našej histórie a jej osobností vybrať to najlepšie,“ povedal prezident. „Naše vzájomné porozumenie a zmierenie je iba nevyhnutným predpokladom na to, aby sme do našich životov vrátili chýbajúce istoty a opäť dali nášmu svetu pevné základy,“ dodal.

error: Content is protected !!