Ostro kyslá čínska polievka je jednou z najobľúbenejších a najznámejších polievok čínskej kuchyne. Táto polievka má charakteristickú chuť a vôňu z využitia kyslých prísad, ako je ocot alebo tamarind, a pikantných prísad, ako je čili paprika a zázvor. Tu je jednoduchý recept na prípravu ostro kyslej čínskej polievky.
Ingrediencie:
- 4 šálky vývaru (kuracieho alebo hovädzieho)
- 1 pohár nakrájaných hubiek
- 1 pohár nakrájaných bambusových výhonkov
- 1 pohár nakrájaných zelených fazuliek
- 2 lyžice rybej omáčky
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica octu
- 1 lyžica tamarindovej pasty
- 1 lyžica korenia Szechuan
- 1 lyžica korenia Čínske 5 korenie
- 1 lyžička čili papriky (môže byť mletá)
- 1 lyžička zázvoru (môže byť mletý)
- 1 lyžica kukuričného škrobu (rozpusteného v malom množstve vody)
- 2 vajcia
- 1 korenie zelené cibule
- soľ a korenie na dochutenie
- olej na smaženie
Ako na to?
- V hrnci si pripravíme vývar z hovädzieho alebo kuracieho mäsa.
- Do woku nalejeme olej a zohrejeme ho na strednom ohni. Potom pridáme korenie Szechuan a Čínske 5 korenie. Smažíme, kým nevonia a nezmenia farbu na hnedú.
- Potom do woku pridáme nakrájané huby, bambusové výhonky a zelené fazuľky a orestujeme ich na strednom ohni po dobu 2-3 minút.
- Pridáme rybiu omáčku, sójovú omáčku, ocot, tamarindovú pastu, čili papriku a zázvor. Dobre premiešame.
- Pridáme vývar a privedieme k varu.
- Pridáme kukuričný škrob rozpustený vo vode a dobre premiešame.
- V miske si rozbijeme vajcia a jemne ich vymiešame vidličkou.
- Polievku odstavíme z ohňa a za stáleho miešania pomaly pridáme vajcia. Pokračujeme miešaním, kým sa vajcia neukrývajú do mal