Konečne vieme, či bude v novembri snežiť na Slovensku. Toto je predpoveď

Obrázok 2023 11 01 053830709
Zdieľaj

Október sa pomaly chýli ku koncu a otvára dvere pre nový mesiac – november. Toto obdobie je tradične sprevádzané zmenou počasia, a tak sa mnohí z nás zaujímajú, čo nás čaká v najbližších týždňoch. Meteorologické modely nám môžu poskytnúť určité náznaky, ale nič nie je isté. Zistime si teda, či je zima pri dverách alebo sa teplá jeseň ešte nechce vzdať svojho trónu.

Teplo nadpriemernej jesene

Tento rok sme mali tú česť zažiť nadpriemernú teplú jeseň. No, teraz sa približuje november, a otázka znie, či prinesie nástup zimy a radikálne ochladenie.

Zrážky a vietor

Podľa dlhodobých predpovedí numerického modelu ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) môžeme očakávať, že počas novembera nás bude sprevádzať podobné počasie, aké sme zažili v posledných týždňoch. Tepelné prúdenie nad naším územím sa bude striedať s chladnejšími obdobiami, pričom nad Alpami a oblasťou Jadranu budú prehlbujúce sa tlakové níže, ktoré prinesú zrážky. Tento trend sa bude pravdepodobne udržiavať väčšinu novembra.

Nad Alpami a Stredozemím sa budú prehlbovať tlakové níže, ktoré sa budú postupne smerovať k nám, prinášajúc so sebou zrážky a veterné počasie. Týmto spôsobom sa prvá polovica novembra stane nadpriemernou voči zrážkam v porovnaní s bežnými rokmi. Vzhľadom k tomu, že severozápadný a juhozápadný vzduch bude prúdiť priamo cez naše územie, teploty by mali zostať relatívne teplé.

Sneh na obzore?

Snehové nadšenie sa bude musieť chvíľu ešte strpieť. Prvá polovica novembra by mala byť na Slovensku búrlivá, veterná a zrážková, no sneh v nižších polohách sa zrejme nedočkáme. Pravdepodobnosť snehovej pokrývky v nižších polohách sa odhaduje len na približne 30 percent.

Snehové radovánky sa budú viac týkať iba horských oblastí, kde sa sneh pravdepodobne objaví aj v druhej polovici novembra.

Nádej na sneh

Ak túžite po snehu, nemusíte sa sklamať. Na prelome novembra a decembra by sme mohli vidieť pokles priemerných denných teplôt a prvý sneh by sa mohol objaviť. Samozrejme, všetko závisí od konkrétnych meteorologických podmienok, ale existuje šanca na začiatok zasneženej zimy v decembri.

Zatiaľ čo prvá polovica novembra bude zrážková a teplá, druhá polovica by mohla priniesť zmenu s poklesom teplôt a návratom zimy. Neostáva nám nič iné, iba sledovať, ako sa bude počasie vyvíjať a prichystať sa na to, čo nám príroda prinesie.

error: Content is protected !!