DRUŽICA ZABIJÁK. USA tápu nad novou ruskou vesmírnou super-zbraňou

20240519222202 Whatsapp Image 2024 05 19 At 10
Zdieľaj

Blackout, výpadok internetu, telefóny bez signálu, civilná aj vojenská komunikácia hluchá. Tento čierny scenár by mohla napísať masívna slnečná erupcia smerom k Zemi alebo aj nová ruská vesmírna jadrová zbraň, ktorej podstata je zatiaľ zahalená oparom nevedomia, pred ktorou varuje americká vláda.

Táto katastrofa by mala za následok chaos, paniku, nepredstaviteľné vplyvy na ekonomiku, a ak by sa k tomu

pridalo ešte potrebné prerušenie podmorských dátových káblov v uzloch, západná civilizácia by sa vrátila do doby kamennej. Na hrozbu sabotáží podmorských káblov sa už pripravujú talianske ponorky. Mallory Stewart, námestník amerického ministra zahraničných vecí pre kontrolu zbrojenia, odstrašovania a stabilitu, diskutoval o vývoji ruských jadrových protidružicových zbraní v úplne nových podrobnostiach. V diskusii, ktorú organizoval think-tank Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (Center for Strategic and International Studies) naznačil, že Rusko už disponuje špecifickým druhom tajného testovacieho zariadenia vo vesmíre, ktorý má byť súčasťou vývoja jadrovej protidružicovej zbrane na obežnej dráhe.

Atentátnik Cintula z PS:Mal pravdepodobne komplicov…

Panujú obavy, že v prípade použitia by mohla zbraň urobiť nízku obežnú dráhu Zeme (LEO) úplne nepoužiteľnú, a to aj na dlhšiu dobu. Zatiaľ čo vzdialenejšia geostacionárna obežná dráha, (GEO) by zostala neporušená. Tá sa používa pre družice, ktoré musia zostať neustále nad jedným konkrétnym miestom, čo platí napríklad pre telekomunikačné satelity. Táto dráha sa hodí napríklad aj pre družice sledujúce počasie, pretože neprerušeným sledovaním jednej oblasti sa dajú oveľa ľahšie prísť na prípadné trendy.

Nízky orbit je priestor medzi 160 a 1000 kilometrami nad zemským povrchom a najčastejšie sa využíva na satelitné snímkovanie, pretože čím bližšie ste k povrchu, tým väčšie rozlíšenie môžu mať zhotovené snímky. Na tejto dráhe obieha aj ISS. Na komunikáciu sa hodí ako súčasť veľkých satelitných sietí, ako je napríklad Starlink poskytujúci internetový a digitálny signál. Počet satelitov na LEO už prekročil 15 000.

Ruská vesmírna jadrová zbraň alebo len testovacie zariadenie?
Podľa Stewarta sú Spojené štáty veľmi znepokojené možnosťou, že Rusko zvažuje začlenenie jadrových zbraní do svojich protivesmírnych programov. „USA si boli vedomé ruského úsilia o tento druh schopnosti už niekoľko rokov, ale len nedávno sme boli schopní vykonať presnejšie hodnotenie ich pokroku,“ uviedol Stewart. Námestník však počas rozhovoru niekoľkokrát zdôraznil, že americká vláda nepovažuje získané spravodajské informácie za dôkaz, že Rusko túto schopnosť už nejakým spôsobom nasadilo. Pravdepodobne ide len o testovacie zariadenie.

Rusko slovami tlačového hovorcu Kremľa Dimitrija Peskova už v minulosti verejne vyhlásilo, že spomínaný satelit slúži na vedecké účely, čo je ale podľa USA kvôli radiácii nemožné. „Nehovoríme o zbrani, ktorá môže byť použitá na útok na ľudí alebo štrukturálne poškodenie na Zemi (…) naši analytici odhadujú, že detonácia jadrového zariadenia v určitom mieste na obežnej dráhe by spôsobila, že by nižšia orbita Zeme bola po určitú dobu nepoužiteľná, ” uzavrel Stewart. Podľa jeho kolegu námestníka ministra obrany pre vesmírnu politiku Johna Plumba by sa nízka obežná dráha mohla stať nepoužiteľná na rok.

Rusko sa pripravuje pôdu alebo hrá o čas?
Tomu, že Rusko vypúšťa pokusné balóniky, naznačujú aj formálne kroky. Koncom apríla vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN), ktorú navrhli USA a Japonsko. Spomínaná rezolúcia nariaďovala členom, aby dodržiavali článok 4 Zmluvy o vesmíre z roku 1967. Ten Rusko podpísalo pred 56 rokmi a zakazuje krajinám umiestňovať jadrové zbrane na obežnú dráhu alebo na iné nebeské telesá. Zmluva tiež zakazuje krajinám vyvíjať jadrový arzenál alebo iné zbrane hromadného ničenia na použitie na obežnej dráhe. Rusi dosť možno ale hrajú iba o čas. Následne totiž na pôde OSN prostredníctvom svojho veľvyslanca Vasilija Nebenziu rozoslali vlastný prísnejší návrh so zákazom všetkých typov zbraní s poukazom na skutočnosť, že americko-japonský návrh údajne nezašiel dostatočne ďaleko.

 

error: Content is protected !!