Novela Trestného zákona schálená. Lipšic sa môže pobaliť. Pavlínka na Belizé?

Fotograf Titulka Na Facebook (1200 × 800 px) (51)
Zdieľaj

Schválené! Poslanci vo štvrtok o novele Trestného zákona zdĺhavo hlasovali. Konečné rozhodnutie odďaľovali pozmeňovacie návrhy opozície, ktoré obsahovali stovky bodov. Prerokovanie týchto návrhov parlamentu trvalo hodiny, a politici sami strácali prehľad, za čo vlastne hlasujú. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Peter Pellegrini napokon uzavrel rozpravu v 3. čítaní skôr, ako stihli vystúpiť všetci prihlásení. S počtom 78 hlasov koalície parlament definitívne schválil aj novelu Trestného zákona, ktorá bola upravená pozmeňovacím návrhom Tibora Gašpara (61). Ako to hodnotia odborníci?

Novela Trestného zákona obsahuje aj zmenu výšky malej škody zo súčasných 266 eur na 700 eur. Jozef Dobrovič, trestný právnik, upozorňuje, že spôsobenie malej škody stanovuje hranicu medzi priestupkom a trestným činom. To znamená, že pre spáchanie trestného činu bude musieť byť výška škody minimálne 700 eur. „Od násobku malej škody sa odvíjajú aj hodnoty trestných sadzieb pri kvalifikovanej skutkovej podstate trestného činu. Väčšia škoda je 10-násobok, značná škoda je 100-násobok a škoda veľkého rozsahu je 500-násobok malej škody,“

Papaláš! Šimečka zarobí 115 tisíc eur ročne! vlastní luxusný byt a auto! Túto vec však doteraz tajil

Dopĺňa, že táto zmena spôsobuje to, že keď doteraz súd pri trestnom čine podvodu, kde páchateľ podvodným konaním presvedčí dôchodcu, aby mu previedol byt v hodnote 330-tisíc eur, mohol uložiť trest v sadzbe 10 – 15 rokov, po prijatí novely z toho môže byť len podmienečný trest. Zmenou je aj to, že Špecializovaný trestný súd bude môcť prejednávať majetkovú trestnú činnosť, ak výška škody presiahne až 17,5 milióna eur.

Okrem výšky škody sa však znížia aj celkové výšky trestu, ktoré súd môže uložiť za jednotlivé trestné činy. „Doba premlčania sa skracuje pri niektorých trestných činoch, kedy je možné začať trestné stíhanie za nejaký trestný čin,“ zdôrazňuje Dobrovič. Vysvetľuje, že ak bude poškodený otáľať s podaním trestného oznámenia alebo ak orgány činné v trestnom konaní neodhalia páchateľa včas, teda v rámci premlčacej doby, budú musieť trestné konanie zastaviť. „Pre príklad, ktorý som uviedol vyššie, bola premlčacia doba 20 rokov. Po novom to budú 3 roky, a to teda myslím, že je značný rozdiel,“ uzavrel.

error: Content is protected !!