Pekelná noc vo Francúzsku: Rabovanie, požiare a stovky zadržaných. Macron zvolal krízový štáb

Macr
Zdieľaj

Francúzsko zažilo už tretíkrát za sebou noc plnú chaosu a výtržnosťou v uliciach miest, napísala agentúra AFP. Podľa jej zdrojov bola situácia v noci na dnešok najhoršia najmä v Paríži a jej okolí, ťažkú ​​noc poznamenanú požiarmi ale hlásili napríklad aj úrady v severofrancúzskom Lille. Polícia zadržala 667 ľudí. Najmä mladí Francúzi vyšli do ulíc po tom, čo polícia v utorok pri cestnej kontrole zastrelila 17-ročného mladíka. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvolal krízový štáb a predčasne opustil summit Únie v Bruseli. Druhé najväčšie francúzske mesto Marseille rozhodlo o zákaze verejných protestov. Hromadná doprava prestane jazdiť dnes siedmej večer, píše Reuters.

„Naši policajti, žandári hasiči včera v noci opäť statočne čelili nebývalému násiliu. V súlade s mojimi jednoznačnými pokynmi vykonali 667 zatknutí,“ uviedol dnes ráno francúzsky minister vnútra na twitteri. Bezpečnostné zložky sa teraz podľa správy citovanej policajným zdrojom AFP obávajú, že sa násilie v priebehu niekoľkých nasledujúcich nocí stane „plošným“.

V Paríži na ulici Rivoli, ktorá vedie k múzeu Louvre, ľudia vyrabovali niekoľko obchodov a ďalšie zapálili. Požiare, rabovanie a ohňostroje sprevádzali v noci obyvateľov nielen v centre, ale aj na väčšine predmestí, kde zábavnou pyrotechnikou strieľali ľudia na policajtov a zapaľovali všetko od košov cez autá po autobusy.

Najmenej tri mestá podľa AFP zaviedli v rôznych podobách zákaz nočného vychádzania niekoľko nasledujúcich dní.

Pernú noc zažili hasiči v Lille, ktorí sa presúvali od jedného požiaru k druhému. Plamene zachvátili obchody, domy, kancelárie, radnice či divadlo, ale aj niekoľko základných škôl, ľudia, najmä „veľmi mladí“, tiež vo veľkom rabovali obchody a supermarkety, uviedli miestne úrady.

error: Content is protected !!