Možno nepôjde celé týždne internet. Na svet sa rúti katastrofa

Slnko
Zdieľaj

V poslednej dobe čoraz častejšie čelíme rôznym prírodným katastrofám. Teraz sa však objavuje nové nebezpečenstvo: podľa najnovších vedeckých štúdií by sme mohli čoskoro zažiť výpadky internetu trvajúce týždne. Toto varovanie prinášajú výskumníci vo svojej štúdii publikovanej Royal Astronomical Society, s odvolaním sa na portál tvnoviny.sk.

Výskum poukazuje na nový vzťah medzi magnetickým poľom Slnka a cyklom slnečných škvŕn, ktorý by mohol napomôcť predpovedať vrchol slnečnej aktivity.

Očakáva sa, že maximálna intenzita 25. cyklu slnečnej aktivity pravdepodobne nastane do jedného roka, čo by mohlo vyvolať silnú slnečnú búrku.

Spitý Heger pod vianočným stromčekom: Ľuďom som zlepšil život! Zaslúžim si veľa darčekov…

Slnko, tvorené horúcim ionizovaným plynom zvaným plazma, vytvára obrovské toky plazmy a konvekcie, čím sa generujú magnetické polia. Tieto polia sú zdrojom slnečných škvŕn, ktoré sú oveľa silnejšie ako magnetické pole Zeme.

Poruchy týchto polí môžu viesť k výronom koronálnej hmoty a erupciám, čo sú hlavné príčiny slnečných búrok. Tieto udalosti majú potenciál spôsobiť škody na satelitoch, elektrických sieťach a telekomunikačných systémoch.

Podľa Fox Weather, takáto slnečná búrka by mohla viesť k „internetovej apokalypse“, ovplyvňujúc elektrické siete, satelity, podzemné káble, navigačné systémy a ďalšie komunikačné zariadenia. Výpadky internetu by mohli trvať dni až týždne a výrazne by ovplyvnili našu každodennú rutinu. Okrem toho počas slnečných búrok býva viditeľná polárna žiara aj v nezvyčajných lokalitách, ako napríklad na Slovensku, kde bola nedávno pozorovaná.

Predpovede vedcov naznačujú, že vrchol 25. slnečného cyklu by mohol nastať začiatkom roku 2024, najneskôr do septembra 2024. Je preto dôležité, aby sme sa pripravili na možné komplikácie a prijali opatrenia na minimalizáciu dopadov týchto búrok. Výpadky internetu by mohli mať výrazný vplyv na náš spôsob života, a preto je dôležité brať tieto varovania vážne a pripraviť sa na možné následky.

error: Content is protected !!