Laboratórne vyrobené mäso schválila FDA. To naozaj budú toto ľudia jesť?

Mso
Zdieľaj

Laboratórne vyrobené mäso, známe aj ako kultivované mäso alebo mäso vyrábané z bunkových kultúr, bolo skúmané a schválené niektorými regulačnými agentúrami vrátane amerického Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA). Tieto produkty sa vyvíjajú s cieľom ponúkať alternatívu k tradične pestovanému mäsu, s nižšími environmentálnymi dopadmi a možnými benefičnými účinkami na zvieratá.

Laboratórne vyrobené mäso je vytvorené z bunkových kultúr zvierat, bez potreby zabíjania celej zvieracej populácie. Proces zahŕňa získanie buniek z živého zvieraťa, ktoré sa potom množia a diferencujú tak, aby vytvorili tkanivo podobné tomu, ktoré sa získava tradičným mäsovým spracovaním.

Šutaj Eštok: Zneužívanie štátu skončilo!

Mnohí podporovatelia tohto prístupu tvrdia, že môže prispieť k udržateľnejším a etickejším potravinovým systémom. No, otázka, či je to niečo, čo ľudia budú ochotní konzumovať, zostáva individuálnou voľbou.

Mnohí ľudia môžu mať pochybnosti o bezpečnosti alebo chuti týchto nových foriemMedzi snahy v Spojených štátoch zablokovať laboratórne pestované mäso alebo zabezpečiť, aby spotrebitelia vedeli, čo kupujú, patrí zákon z roku 2018 v štáte Missouri, ktorý zakazuje označovať potraviny rastlinného pôvodu a laboratórne pestované potraviny ako „mäso“.

„Tento zákon tiež zakazuje uvádzať ako mäso výrobok, ktorý nepochádza zo zberu komerčných hospodárskych zvierat alebo hydiny,“ uvádza sa v zákone.

Poslanec floridského štátneho zastupiteľstva Tyler Sirois podal 13. novembra návrh zákona, ktorý zakazuje „výrobu, predaj, držbu alebo distribúciu kultivovaného mäsa“ v štáte.

„Poľnohospodárstvo a chov dobytka sú pre Floridu neuveriteľne dôležité odvetvia,“ povedal republikánsky zákonodarca pre Politico. „Preto si myslím, že táto diskusia je pre náš štát veľmi dôležitá.“

Zákon HB 435, ak by sa stal platným, by umožnil ukladanie pokút reštauráciám a obchodom až do výšky 5 000 USD za jeho porušenie. Rovnako by umožnil uložiť pokuty výrobcom, spracovateľom, baliarniam alebo distribútorom v hodnote až do 10 000 USD za každé nesprávne označené alebo označené potraviny.

Wilton Simpson, komisár floridského ministerstva poľnohospodárstva a spotrebiteľských služieb, plne podporuje snahu pána Siroisa.

„Bez tejto legislatívy by na Floride mohlo byť dostupné netestované, potenciálne nebezpečné a takmer neregulované laboratórne vypestované mäso,“ povedal pán Simpson vo vyhlásení pre The Epoch Times.

„Jednou z mojich hlavných povinností je zabezpečiť bezpečnosť a zdravotnú nezávadnosť našich potravín a chrániť floridských spotrebiteľov, a to tento návrh spĺňa.“

Dňa 22. novembra prešlo opatrenie do podvýboru pre poľnohospodárstvo, ochranu a odolnosť.

error: Content is protected !!