EÚ si prichystala ďalšie bezpečnostné systémy do áut. Nenaštartujete, ak…

Eu
Zdieľaj

V duchu zvyšovania bezpečnosti na cestách Európska únia implementuje nové technológie, ktoré môžu radikálne zmeniť zážitok z jazdy pre vodičov. Tieto zmeny sú prijímané s rozličnými reakciami, od pochvaly po kritiku. Píše o tom v článku portál zoznam.sk

Únia zavádza Intelligent Speed Assistance (ISA), inovatívny obmedzovač rýchlosti, ktorý od leta 2022 monitoruje tempo jazdy ako „virtuálny spolujazdec“. Od júla 2024 sa tento systém stane nevyhnutným vo všetkých nových vozidlách. Systém, ktorý varuje vodičov o prekročení rýchlosti prostredníctvom zvuku, vibrácií, či dokonca jemného znižovania rýchlosti, zostáva pod kontrolou vodiča.

Minister Tomáš Taraba to povedal na rovinu: Hoaxer z denníkan už prestaňte klamať!

Avšak, nie všetky reakcie sú pozitívne. Niektorí vodiči označujú ISA za otravné, poukazujúc na nedokonalosti v rozpoznávaní dopravných značiek. Európska komisia však zdôrazňuje, že ISA je len asistenčný systém a zodpovednosť za dodržiavanie limitov stále leží na vodičoch.

Topspeed informuje, že od júla 2024 budú povinné aj ďalšie systémy, ako napríklad asistent rozpoznania únavy vodiča a núdzové brzdenie.

Ešte významnejšou novinkou je zavedenie dychových skúšok pred štartom vozidla. Od roku 2024 budú všetky nové autá v EÚ vybavené zariadením, ktoré neumožní naštartovanie auta pri pozitívnom teste na alkohol.

error: Content is protected !!