Pozor! Budúci týždeň NATO uskutoční rozsiahle jadrové cvičenie

Nato
Zdieľaj

Cvičenie NATO „Steadfast Noon“ sa koná každoročne a trvá približne týždeň.

Zúčastňujú sa na ňom stíhacie lietadlá schopné niesť jadrové hlavice, ale žiadne ostré bomby sa na ňom nenachádzajú. Bežne sa zúčastňujú aj konvenčné stíhačky a pozorovacie a tankovacie lietadlá.

„Ide o rutinné výcvikové podujatie, ktoré sa koná každý rok v októbri,“ povedal generálny tajomník OSN Jens Stoltenberg. „Tento rok sa výcvik uskutoční nad Talianskom, Chorvátskom a Stredozemným morom.“

Podľa jeho slov cvičenie pomôže zabezpečiť „dôveryhodnosť, účinnosť a bezpečnosť nášho jadrového odstrašenia a vyšle jasný signál, že NATO bude chrániť a brániť všetkých spojencov“.

Stoltenberg uviedol, že ruská vojna na Ukrajine je pripomienkou dôležitej úlohy, ktorú jadrové zbrane NATO zohrávajú pri odrádzaní od agresie.

Zmluva o všeobecnom zákaze jadrových skúšok, prijatá v roku 1996 a známa ako CTBT, zakazuje všetky jadrové výbuchy kdekoľvek na svete, hoci nikdy nenadobudla úplnú platnosť. Podpísali ju ruský aj americký prezident, ale Spojené štáty ju nikdy neratifikovali.

V utorok jeden z najvyšších ruských diplomatov uviedol, že Moskva od zmluvy odstúpi, aby sa prispôsobila Spojeným štátom, ale jadrové skúšky obnoví len vtedy, ak tak najskôr urobí Washington.

Námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov novinárom povedal, že Rusko zruší svoju ratifikáciu, aby „odzrkadlilo“ postup USA. Varoval, že v prípade jadrového testu USA „budeme nútení ho tiež zrkadliť“.

Stoltenberg v stredu uviedol, že tento krok „dokazuje nedostatok rešpektu zo strany Ruska a jeho pokračujúce ignorovanie medzinárodných záväzkov“. Dodal: „Je to bezohľadné a podkopáva to globálne normy proti testovaniu jadrových výbušnín.“

Stoltenberg uviedol, že spojenci NATO nemajú v pláne obnoviť testovanie. Obvinil prezidenta Vladimira Putina, že sa snaží „využiť túto jadrovú rétoriku na to, aby zabránil spojencom NATO podporiť Ukrajinu, ale neuspeje, pretože je opäť v našom bezpečnostnom záujme, aby Ukrajina zvíťazila“.

NATO nedisponuje jadrovými zbraňami – ako organizácia nemá žiadne zbrane, len jednotlivých členov -, ale tri z jeho hlavných mocností, Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko, sú jadrovými mocnosťami.

https://mimoriadne.sk/2023/10/12/zena-na-slovensku-natocila-stado-medvedov-hned-pri-domoch-kde-ziju-ludia/

error: Content is protected !!