Koalícia je dohodnutá, premiérom sa stane Róbert Fico, Pellegrini bude predsedom parlamentu

Ficiak
Zdieľaj

Strany sa mali dohodnúť: Vládnu koalíciu zrejme vytvorí Smer, Hlas a SNS

Vládnu koalíciu zrejme vytvoria strany Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Podľa viacerých od seba nezávislých nemenovaných zdrojov agentúry SITA sa už predstavitelia spomínaných strán dohodli na vytvorení vládnej koalície.

Počas štvrtkového večera sa však Slovenskom niesli informácie, že líder Hlasu-SD Peter Pellegrini sa s predsedom Smeru-SD Robertom Ficom ešte nedohodol na vytvorení vládnej koalície. Vyjednávania budú podľa neho tvrdé, Hlas-SD si trúfa na viacero ministerstiev. Povedal to vo štvrtkovej relácii RTVS s názvom Otvorene. Alternatíva štvorkoalície je podľa neho stále otvorená, píše TASR.

Pellegrini ozrejmil, že sa s Ficom stretáva zatiaľ len vo dvojici. Vyjednávacie tímy nie sú vytvorené. „Ešte sme neprišli k bodu, keď by som ako predseda s podpredsedami navrhol, aby mi odsúhlasili, že ideme do koalície so Smerom. Nie je to ani preddohodnuté,“ skonštatoval.

https://mimoriadne.sk/2023/05/14/rec-tela-odhali-pravdu-o-vasom-vztahu-podla-tychto-znakov-zistite-ci-sa-vas-vztah-ubera-spravnym-smerom/

Denník N prišiel s informáciou, že vo štvrtok líder Hlasu a líder Smeru dospeli k bodu, keď si Pellegrini pre seba vypýtal post premiéra.

Zatiaľ so Smerom-SD nerokuje o konkrétnych pozíciách. Smer-SD však musí podľa neho pristúpiť k rokovaniam neštandardne. Hlas-SD má podľa neho skúsených ľudí, ktorí by mohli viesť rezorty. Spomínal napríklad rezort sociálnych vecí či zdravotníctva, nebráni sa ani oblasti regionálneho rozvoja či zahraničných vecí, ale ani silových rezortov.

Ak by mal Hlas-SD ísť do štvorkoalície s Progresívnym Slovenskom (PS), SaS a KDH, ponuka by musela byť veľkorysá a štedrá, pretože ide o rizikovejšiu zostavu ako trojkoalícia so Smerom-SD a SNS. Je tam podľa neho väčšie riziko vzhľadom na rôznorodé strany aj v hodnotových otázkach.

PS a KDH by sa podľa neho museli dohodnúť, že sa kultúrno-etické otázky nebudú otvárať. Pripomenul, že predseda KDH Milan Majerský sa vo štvrtok stretol s Ficom a povedal, že si nevie predstaviť koalíciu s PS ani so Smerom-SD.

error: Content is protected !!