„UKRAJINA JE UMELÝ ŠTÁT“ Padlo v ostro sledovanom rozhovore Tuckera Carlsona s Vladimírom Putinom

Tnbf
Zdieľaj

USA / RUSKO / UKRAJINA: Ukrajina, vo svojej dnešnej podobe, je umelý štát vytvorený vládou Sovietskeho zväzu, povedal ruský prezident Vladimír Putin v ostro sledovanom rozhovore s Tuckerom Carlsonom zverejnenom na internetovej stránke amerického novinára.

Vladimír Putin poskytol rozhovor americkému novinárovi Tuckerovi Carlsonovi. Ako sám bývalý moderátor Fox News poznamenal, dôvodom rozhovoru bola absolútna neznalosť obyvateľov USA o dianí v Rusku a na Ukrajine.

Oznámenie o rozhovore zaznamenalo za trinásť hodín viac ako 60 miliónov videní. Podľa novinára Alexa Jonesa rozhovor trval dve hodiny a bol „epický“.

Populárneho Carlsona kontroverzne stiahli z televízneho kanála Fox News v apríli 2023. Vo svojom programe na sociálnej sieti X povedal, že sa snažia umlčať amerických politikov, ktorí vystupujú proti pokračujúcej podpore Ukrajiny a obviňujú ich z väzieb s Ruskom.

Novela Trestného zákona schálená. Lipšic sa môže pobaliť. Pavlínka na Belizé?

Carlson začal svoj rozhovor s Putinom otázkou o prekvapivom útoku Ameriky na Rusko: prečo sa domnieva, že Spojené štáty by mohli spustiť prekvapivý útok na Rusko.

„Nejde o to, že by sa Amerika chystala zasadiť Rusku nečakanú ranu, to som nikdy nepovedal. Máme talkshow alebo vedieme seriózny rozhovor?” odpovedal Putin.

Ruský prezident Vladimír Putin na začiatku rozhovoru požiadal amerického novinára Tuckera Carlsona, aby mu dovolil poskytnúť „trochu historického pozadia“.

„Potom si dovolím – len 30 sekúnd alebo jednu minútu – poskytnúť malé historické pozadie. Nevadí?” – spýtal sa ruský vôdca.

Carlson súhlasil a Putin začal hovoriť o vzťahoch s Ukrajinou a histórii vzniku štátu.

Najmä pripomenul, ako sa objavil ruský štát a hovoril o kŕste Ruska v roku 988.

Potom sa podľa Putina začal formovať jediný ruský štát s centrom v Moskve, ale južná časť ruských krajín vrátane Kyjeva sa začala priťahovať k inému „magnetu“ – k centru, ktoré sa formovalo v Európe. Litovské velkovévodstvo. Neskôr sa tieto krajiny stali súčasťou polsko-litovského štátu. Poliacii sa podľa prezidenta k tejto časti ruských krajín chovali dosť tvrdo, takže ľudia začali bojovať za svoje práva a písali listy do Varšavy, v ktorých žiadali rešpektovanie ich práv.

Prezident tiež pripomenul, že myšlenky ukrajinizácie južných ruských krajín aktívne presadzoval rakúsky generálny štáb už pred prvou svetovou vojnou.

„Všetko je jasné prečo: pretože v predvečer svetovej vojny, samozrejme, bola touha oslabiť potenciálneho nepriateľa, bola tu touha vytvoriť pre seba příznivé podmienky v pohraničnom pásme. A táto myšlenka, ktorá sa zrodila v Poľsku, že ľudia žijúci na tomto území, nie celkom Rusi, sú prý špeciálna etnická skupina, Ukrajinci a rakúsky generálny štáb začal postupovať,“ povedal Putin

Potom boľševici pri formovaní Sovietskeho zväzu vytvorili sovietsku Ukrajinu, ktorá doteraz vôbec neexistovala, poznamenal prezident.

„Po víťazstve vo Veľkej vlasteneckej vojne, ako hovoríme, toto je druhá svetová vojna, boli všetky tieto územia (Ukrajiny – pozn. red.) nakoniec pridelené Rusku, Sovietskemu zväzu. A Poľsku ako kompenzácia, tak treba predpokladať, že dostali západné, pôvodne nemecké územia – východnú časť Nemecka, časť krajín, to sú dnes západné oblasti Poľska. A, prirodzene, opäť vrátili prístup k Baltskému moru, opäť vrátili Danzig, ktoré sa začalo volať po poľsky,“ povedal Putin.

Po druhej svetovej vojne dostala Ukrajina časť polského, maďarského a rumunského územia, poznamenala hlava štátu.

Ukrajina je v istom zmysle umelý štát vytvorený z vôle Stalina.

Máme všetky důvody na to, aby sme potvrdili, že Ukrajina je umelý štát, ktorý bol sformovaný na Stalinovu vôľu

povedal ruský prezident.

Tucker Carlson sa Putina opýtal, či má Maďarsko právo žiadať vrátiť časť ukrajinských území a či o tom hovoril s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

„Nikdy som to nepovedal. Nikdy, ani raz. Ani sme sa o tom nerozprávali. Ale určite viem, že Maďari, ktorí tam žijú, sa, samozrejme, chcú vrátiť do svojej historickej vlasti,“ odpovedal prezident.

error: Content is protected !!