Mikas! Petícia za jeho odstúpenie naberá na obrátkach…

Ikas
Zdieľaj

Bezodkladne žiadame ministerku zdravotníctva SR, Zuzanu Dolinkovú, o odvolanie zo svojej pozície riaditeľa Úradu verejného zdravotníctva, Jána Mikasa.

V období, keď dochádza k opakovaným odvolávaniam rôznych štátnych funkcionárov v slovenských ministerských rezortoch, často bez udania dôvodu a zo dňa na deň, je pozícia Jána Mikasa ako riaditeľa ÚVZ, inštitúcie podriadené ministerstvu, už neudržateľná.

Jeho meno je nezvratne spojené s bolestným obdobím pandémie SARS-CoV-2, kedy vyhlášky ÚVZ výrazne obmedzili ústavné práva a slobody občanov SR a nevídaným spôsobom zasahovali do ich bežného života (povinné testovanie, tlak na očkovanie, segregácia občanov v prístupe k ich denným aktivitám, uzatváranie prevádzok, obmedzenie podnikania, obmedzovanie školského života detí, rúška pre deti a tým nútenie vdychovania oxidu uhličitého, devalvácia pracovného života občanov a ďalšie). Tieto opatrenia vážne ovplyvnili každodenný život a slobody občanov a mnohí vyjadrili nesúhlas s ich zásahmi do ich práv a slobôd.

Papaláš! Šimečka zarobí 115 tisíc eur ročne! vlastní luxusný byt a auto! Túto vec však doteraz tajil

Je nutné podotknúť, že takýto zásah do práv a slobôd neprebehol ani medzi našimi susedmi a okolité štáty V4 (Poľsko, Česká republika, Maďarsko) nikdy takto zásadnou mierou nepošliapali ľudské práva a slobody svojich občanov.

Obmedziť základné ľudské práva a slobody, tak ako sa to dialo prostredníctvom vyhlášok Jána Mikasa a jeho úradu, možno len zákonom a môže to urobiť len parlament a teda všetky vyhlášky Mikasa boli a dodnes sú právne sporné bez ohľadu na to, čo na ne vyriekol Ústavný súd SR.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka zdôraznil vo vyhlásení pre SITA dňa 28. januára 2021, citujúc Ústavu SR, jej druhý článok a druhý bod, že „štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v medziach, ktoré určuje zákon.“ Ján Mikas, vysokopostavený štátny funkcionár, však opakovane porušoval Ústavu SR a jej zákony.

Výrazom cynizmu sa stalo vydanie vyhlášky Jána Mikasa v decembri 2020, ktorá bolo v rozpore so zákonom. Vyhláška poskytovala výnimku pozitívnym poslancom na COVID-19, umožňujúc im hlasovať o svojich vlastných vyhláškach v Národnej rade SR. Generálny prokurátor Maroš Žilinka tvrdil, že Mikas v tom čase porušil zákon a verejne ho za to vyzval.

error: Content is protected !!