Odchádzajúci poslanci dostanú tučné odstupné. S týmto by Slovák vyžil aj rok

Nrsr
Zdieľaj

Platy slovenských politikov sa v poslednej dobe stávajú hlavným predmetom verejných debát. V situácii, keď sa Slovensko potýka s ekonomickými výzvami a verejné financie nie sú v najlepšom stave, mnohí občania s obavami sledujú rozhodnutia dočasnej vlády premiéra Ľudovíta Ódora, ktorá sa uchyľuje k škrtom v sociálnych balíčkoch.

Zrušenie výhod ako sú zadarmo cestovné pre študentov či dôchodcov a zánik rekreačných poukazov budí rozhorčenie. Napriek tomu zdá sa, že štedré platy a odstupné našich zástupcov v parlamente nie sú pod takým kritickým drobnohľadom.

Podľa informácií portálu Topky.sk nie je len samotný plat poslancov predmetom kritiky, ale aj výška ich odstupného. V kontexte nedávnych volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, celý národ s napätím očakáva formovanie novej vládnej koalície.

Všetky oči sú zamerané aj na osud poslancov, ktorí sa s koncom volieb rozlúčia s parlamentom. Avšak, ekonomické obavy týchto jednotlivcov nie sú na mieste, vďaka zákonu majú nárok na významné odstupné.

https://mimoriadne.sk/2023/06/14/robert-ficoulohou-socialnej-demokracie-na-slovensku-je-ponuknut-stabilnu-a-profesionalnu-vladu-nie-konflikt/

Nárok na tučné odstupné po skončení mandátu

Medzi tými, ktorí po nedávnych voľbách opúšťajú parlament, nájdeme známe mená slovenskej politiky, ako Boris Kollár, Romana Tabak, ale aj Anna Zemanová, Eduard Heger a ďalší. Legislatíva špecifikuje, že tieto osobnosti môžu po skončení mandátu získať dvoj- alebo trojnásobok svojho mesačného platu ako odstupné.

Keď v roku 2020 Tomáš Kostelník, bývalý riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR, komentoval výšku platov poslancov, spomenul, že v tom čase predstavoval plat poslanca trojnásobok priemernej mzdy, čo bolo zhruba 3 000 eur.

V súčasnosti sa základný plat poslanca pohybuje na úrovni 3 270 eur mesačne. Odstupné teda môže v prípade dvojnásobku predstavovať sumu 6 540 eur a v prípade trojnásobku dokonca 9 810 eur.

error: Content is protected !!