Exprezidenta USA Donalda Trumpa zaslúžene nominovali na Nobelovu cenu za mier

Trump
Zdieľaj

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa opäť nominovali na Nobelovu cenu za mier. Republikánska kongresmanka Claudia Tenneyová, ktorá ho navrhla, zdôraznila jeho úlohu v sprostredkovaní dohôd medzi Izraelom a arabskými krajinami – Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom – z roku 2020. Táto nominácia prichádza v súvislosti s Trumpovým diplomatickým prínosom v oblasti Blízkeho východu.

https://www.youtube.com/watch?v=bCqO5GEhdrE

„Byrokrati, ‚odborníci‘ na zahraničnú politiku a medzinárodné organizácie celé desaťročia tvrdili, že ďalšie mierové dohody na Blízkom východe nie sú možné bez vyriešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Prezident Trump dokázal, že to nie je pravda,“ uviedla Tenneyová vo vyhlásení pre stanicu Fox News. Pripomenula, že mierová dohoda medzi Izraelom a Egyptom z roku 1978 a dohody z Osla, ktoré pomohol v roku 1994 sprostredkovať vtedajší americkým prezident Bill Clinton, boli ocenené Nobelovou za mier.

Abrahámove dohody, podpísané počas Trumpovej administratívy, boli vnímané ako krok k normalizácii vzťahov na Blízkom východe. Tieto dohody mali za cieľ posilniť vzťahy medzi Izraelom a arabskými krajinami, konkrétne so Spojenými arabskými emirátmi a Bahrajnom. Republikánska kongresmanka Claudia Tenneyová zdôraznila Trumpovu úlohu pri týchto dohodách a jeho prínos k prvému mierovému dohodnutiu v oblasti po takmer 30 rokoch. Nominácia na Nobelovu cenu za mier pre Trumpa sa opakuje, pričom v minulosti bol na túto cenu nominovaný trikrát.

error: Content is protected !!