Marek Para: Nelegálne nás odpočúvali a potom sa to snažili zamiesť pod koberec

Param
Zdieľaj

Národná kriminálna agentúra (NAKA) odpočúvala návštevy advokátov odsúdeného Mariána Kočnera v Leopoldovskej väznici viac ako dva a pol mesiaca, konkrétne od 8. februára do 30. apríla 2019. Tieto opatrenia vykonala s povolením sudcu Špecializovaného trestného súdu.

NAKA s Úradom špeciálnej prokuratúry (UŠP) odposluch oficiálne zdôvodnila podozrením z korupcie. Odpočúvanými boli obhajcovia Marek Para a Michala Mandzáka. Obaja podali podnet na prokuratúru.

„Tam sa podľa môjho názoru prokuratúra aj vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby snažili zamiesť pod koberec, ale z Generálnej prokuratúry došiel pokyn, aby sa to znova a poriadne prešetrilo,“ uviedol advokát a dnes poradca premiéra Marek Para v relácii TERAZ TAKTO denníka Plus JEDEN DEŇ.

Ako papaláš! Za hranicami Sulík skrýval kráľovský luxus! Dom s pristávacou dráhou, veľkým bazénom a chatkou pre hostí.

Voči konaniu nakoniec advokáti podali sťažnosť na Ústavný súd. Ten ju však ešte na jeseň minulého roka odmietol. „Ústavní sudcovia odmietli sťažnosť z formálnych dôvodov a nie preto, že by podľa nich bolo odpočúvanie v poriadku. Do preverovania podrobností tohto prípadu akoby sa im ani nechcelo. Pri odmietnutí sťažnosti si totiž protirečili so skoršími rozhodnutiami Ústavného súdu v podobných prípadoch. Potvrdzuje to aj rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva spred pár dní, ktorý tiež vyslovene vyvracia jeden z ich argumentov,“ uvádza na svojom investigatívnom blogu Adam Valček, ktorý sa prípadu dlhodobo venuje.

Podľa Paru to ale nie je jediný prípad, kedy išlo vážny zásah do súkromia. „Rovnako závažná, veľmi podceňovaná kauza, ktorá súvisí opäť s odpočúvaním advokátov a politických oponentov, je kauza chata, kde sám obvinený vyšetrovateľ vypovedal o tom, ako tieto informácie, ktoré takto nelegálne nadobúdal, poskytoval priamo špeciálnemu prokurátorovi  a prokurátorom UŠP a teda konal v ich súčinnosti..,“ dodal Marek Para.

Vládnym návrhom na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (UŠP) sa aktuálne zaoberá parlament v rámci novely trestných kódexov. Zmenám sa pravdepodobne nevyhne ani Národná kriminálna agentúra (NAKA). Minister vnútra Matúš Šutaj Eštók avizoval pred pár dňami jej reorganizáciu. Vysvetľovať ju bude už zajtra poslancom bezpečnostného výboru.

error: Content is protected !!