Farmársky štrajk v Nemecku. Chcú vyhnať Ukrajincov domov a nižšie ceny nafty

Obrázok 2024 01 10 145645441
Zdieľaj

Denník Sächsische Zeitung napísal, že poľnohospodári protestovali aj vo Wiesenbade, Annabergu-Buchholzi a Bärensteine. Krátko zablokované boli dva hraničné priechody medzi Českom a Saskom.

Akčný týždeň

Šéf Zväzu nemeckých poľnohospodárov (DBV) Joachim Rukwied v pondelok protesty označil za úspešné. „Bol to dobrý začiatok nášho spoločného akčného týždňa,“ povedal. Poľnohospodári chcú proti rušeniu daňového zvýhodnenia pre diesel v poľnohospodárstve demonštrovať až do 15. januára, kedy chystajú veľké zhromaždenie v Berlíne.

Podľa Rukwieda sa do pondelkového protestu zapojili farmári so zhruba 100-tisíc traktormi, ktorými blokovali dopravu. „Spolkovej vláde sme vyslali jasný signál, že treba stiahnuť plány na zvýšenie daní,“ dodal.

Bojí sa o život! Zsuzsová píše Žilinkovi! Lipšic ma nenávidí! Písali sme si cez FB!!!

Vláda chce šetriť

Vláda kvôli rozpočtovej kríze a nevyhnutnosti šetriť chcela pôvodne skončiť s podporou dieselu pre poľnohospodárov a s daňovým oslobodením poľnohospodárskych vozidiel. Zväz DBV kvôli tomu vlani v decembri usporiadal v Berlíne demonštráciu a ďalšími pohrozil. Vláda následne čiastočne ustúpila a v pondelok schválila zachovanie daňového zvýhodnenia, podporu dieselu chce ale postupne do roku 2026 zastaviť. Poľnohospodári to ale odmietajú a požadujú odvolať všetky plánované škrty, čo ale Scholzov kabinet urobiť nechce.

error: Content is protected !!