Elektromobily majú takmer o 80 % viac problémov ako bežné benzínové autá

Elcars
Zdieľaj

Podľa novej správy Consumer Reports majú elektromobily takmer o 80 % viac problémov a sú vo všeobecnosti menej spoľahlivé ako autá poháňané konvenčnými spaľovacími motormi.

Spotrebiteľská skupina zistila, že plug-in hybridné elektrické vozidlá (PHEV) sú na tom ešte horšie, v priemere majú takmer o 150 % viac problémov. Naopak, „svetlým bodom“ sú konvenčné hybridy, ktoré majú podľa analýzy približne o štvrtinu menej problémov ako autá s benzínovým pohonom.

Najnovšia správa Consumer Reports o spoľahlivosti vozidiel prichádza v čase, keď kupujúci automobilov môžu využiť federálnu daňovú úľavu v hodnote až 7 500 USD na nákup elektrického vozidla a keď automobilky uvádzajú na trh množstvo nových modelov. Spotrebitelia sa však elektrickým vozidlám prispôsobujú pomalšie, ako sa očakávalo, čiastočne preto, že ich údržba je často drahšia ako údržba tradičných vozidiel a vyžadujú si dodatočné vybavenie, napríklad domáci port na nabíjanie elektrickou energiou.

Majitelia elektrických vozidiel najčastejšie uvádzali problémy s batériou a nabíjacími systémami, ako aj chyby v spôsobe, akým do seba zapadajú panely karosérie a časti interiéru vozidiel. Consumer Reports poznamenal, že výrobcovia EV sa stále učia vyrábať úplne nové pohonné jednotky, a naznačil, že vďaka tomu by sa mala celková spoľahlivosť EV zlepšiť.

Adam Lučanský spája sily! Spolupráca, ktorá sa neodmieta

Napriek tomu Consumer Reports poznamenal, že pretrvávajúce obavy zo spoľahlivosti sa pravdepodobne pridajú k problémom, ktoré spôsobujú, že mnohí kupujúci zvažujú prechod na túto technológiu, pričom sa pridávajú obavy z vyšších nákladov, nedostatku nabíjacích staníc a dlhého času nabíjania.

Problém s modelmi plug-in

PHEV môžu mať viac problémov ako bežné automobily a elektromobily, pretože kombinujú spaľovacie motory s elektrickým pohonom, čo vytvára ďalšiu zložitosť, uviedol Consumer Reports. To znamená, že sa môže pokaziť viac vecí.

Consumer Reports hodnotí vozidlá na základe 20 problémových oblastí, od vŕzgajúcich bŕzd až po problémy s nabíjaním elektromobilov, a PHEV môžu mať niektorú z nich, uviedla.

Napriek tomu štúdia zistila, že existuje niekoľko vozidiel PHEV, ktoré vynikajú, pričom Consumer Reports zistil, že Toyota RAV4 Prime a Kia Sportage dosahujú nadpriemerné skóre v spoľahlivosti. Dodala, že tri vozidlá PHEV – BMW X5, Hyundai Tucson a Ford Escape – získali priemerné hodnotenie spoľahlivosti.

„Tento príbeh je v skutočnosti príbehom o bolestiach pri raste,“ povedal Jake Fisher, senior riaditeľ testovania automobilov v Consumer Reports. „Je to príbeh o jednoduchom odstraňovaní chýb a zádrheľov novej technológie.“

Zistenia vychádzajú z prieskumu členov Consumer Reports o problémoch, ktoré mali so svojimi vozidlami v predchádzajúcom roku. Aktuálna správa obsahovala údaje o viac ako 330 000 vozidlách vyrobených v rokoch 2000 až 2023, pričom niekoľko správ sa týkalo nových modelov z roku 2024.

error: Content is protected !!